עמוד הבית » שאלות בניהול תיקי השקעות
ניהול תיקים מתאים לאנשים עסוקים או בלתי מיומנים (שזה הרוב) שאינם רוצים מעורבות יום יומית בניהול הכספים שלהם. הוא מתאים בעיקר לאלה שמעדיפים לקנות את הערך המוסף של מנהל השקעות ולהמשיך לעסוק במה שהם באמת אוהבים. השירות אינו מתאים למי שרוצה להיות שותף בכל החלטה שנעשית על ידי המנהל. הוא גם לא מתאים למי שאינו מסוגל להתגבר על הפחד של מתן ייפוי כוח לאדם אחר בחשבונו. רוב החברות נוקבות בסכום מינימלי לניהול תיק בודד שנע בין 300 ל-500 אלף שקל. אלו סכומי חיסכון שאנשים רבים מחזיקים. עם זאת, מי שהיקף הנכסים שלו נמוך מכך לא יתאים לניהול תיקים, ועדיף כי ישקיע את כספו באמצעות קרנות נאמנות, קרנות סל או פוליסה פיננסית.
גם יועצי ההשקעות בבנקים נדרשים לקבל רישיון שניתן על ידי רשות ניירות ערך ועמידה במבחנים למעט הבחינה בניהול תיקים. ההתמחות של היועץ היא בעלת הדגשים שונים, ושיטת העבודה שלו שונה משל מנהל תיקים. היועץ אינו רואה לפניו תמיד את כלל נכסי הלקוח ואת הצרכים העתידיים שלו, והוא
אינו רשאי לפעול בתיק בלי הוראה מפורשת של הלקוח. יועץ פוקד את תיק ההשקעות של הלקוח בתדירות נמוכה ומוגבל בהתאמתו למצבי שוק משתנים.
בישראל פועלות כ-120חברות לניהול תיקים. הענף קיים בישראל שנים רבות ורוב החברות הפעילות בו אינן שייכות לבנקים. בעבר נושא ניהול תיקי ההשקעות מחוץ לבנקים לא היה מוסדר במסגרת חוקית. כיום החוק מסדיר את פעילותם של מנהלי תיקי השקעות בישראל ותפקידו להגן על הלקוח ועל כספו. חברות ניהול התיקים חייבות לשמור על מסגרת מוגדרת של הון עצמי (מעין כרית ביטחון
כספית שמיועדת לפיצוי לקוחות במקרה הצורך) וכן היא חייבת לרכוש ביטוח שישמור עליה
מפני הונאות של עובדים.
למעשה גם הבנקים מחוייבים לנהל תיקי השקעות באמצעות חברה נפרדת, ורמת הביטחון בניהול תיקים בחברה שאינה בנק זהה לחברה שנמצאת בבעלות של בנק. בכל מקרה, מומלץ לכל לקוח שמעוניין לקבל שירות של ניהול השקעות לוודא שהחברה בעלת רישיון לניהול תיקי השקעות ושמנהלי ההשקעות בה בעלי ניסיון ומוניטין בשוק ההון. מי שחושש במיוחד יכול כמובן להשאיר את הכסף בחשבון הבנק שלו, ולהיעזר במנהל ההשקעות חיצוני רק לצורך ביצוע הפעולות. בשיטה הזו מתנהלים היום רוב תיקי ההשקעות בישראל.
אין ארוחות חינם. החברות גובות דמי ניהול בסוף כל חודש. התעריף לניהול תיק השקעות שווה לכל נפש והוא נע בין 0.5-2% לשנה. התעריף משתנה בהתאם לסוג הלקוח :לקוח פרטי או לקוח מוסדי. פרמטרים נוספים לקביעת דמי הניהול הם מדיניות הלקוח וגודל התיק. דמי הניהול מוכרים למס באופן אוטומטי.
לעיתים אנו קוראים על קופות גמל שעשו תשואה קטסטרופלית. מסתבר ששיעור החשיפה למניות היה גבוה פי כמה ממה משחשבו העמיתים ויותר גבוה גם ממה שקבעה ועדת ההשקעות. בקופת גמל, קרן השתלמות או קרן נאמנות הכספים מנוהלים כתיק השקעות אחד כלומר כל כספי הלקוחות מנוהלים ביחד. ללקוח הבודד יש בעיה לשלוט על מינוף ההשקעות. בתיק השקעות המנוהל על שמך אם לא תחתום בבנק על אפשרות להשתמש באופציות תוכל למנוע מינוף בתיק ההשקעות שלך. והכי חשוב לשבת מול מנהל ההשקעות ולהביט בו במבט עמוק בעיניים ולהשתכנע שאכן ינהל את כספך באחריות!