שאלות בניהול תיקי השקעות

  1. התאמת מבנה תיק ההשקעות וחתימה על הסכם לניהול תיק השקעות.
  2. פתיחת חשבון וחתימה על יפוי כח בבנק לביצוע פעולות.
  3. העברת כסף או ני"ע לחשבון המנוהל.
בישראל קיימים גופים רבים המציעים שירות של ניהול תיקים. ניהול הכספים נעשה על ידי חברה שמתמחה בניהול כספים של לקוחות פרטיים או של חברות עיסקיות. ניהול תיקים כשמו כן הוא – ניהול נכסיו הפיננסים של פרט, יחיד או חברה. בניהול תיקים הכסף נשאר בחשבון הפרטי של הלקוח (בדרך כלל בבנק או בחשבון ניהול השקעות של חבר בורסה אך הניהול בפועל נעשה ע"י מנהל השקעות חיצוני שמורשה לעשות פעולות בחשבון. יפוי הכח למנהל נחתם בדרך כלל בבנק ומאפשר למנהל ההשקעות לראות את תיק הלקוח מידי יום.

ניהול תיקים מתאים לאנשים עסוקים או בלתי מיומנים (שזה הרוב) שאינם רוצים מעורבות יום יומית בניהול הכספים שלהם. הוא מתאים בעיקר לאלה שמעדיפים לקנות את הערך המוסף של מנהל השקעות ולהמשיך לעסוק במה שהם באמת אוהבים. השירות אינו מתאים למי שרוצה להיות שותף בכל החלטה שנעשית על ידי המנהל. הוא גם לא מתאים למי שאינו מסוגל להתגבר על הפחד של מתן ייפוי כוח לאדם אחר בחשבונו. רוב החברות נוקבות בסכום מינימלי לניהול תיק בודד שנע בין 300 ל-500 אלף שקל. אלו סכומי חיסכון שאנשים רבים מחזיקים. עם זאת, מי שהיקף הנכסים שלו נמוך מכך לא יתאים לניהול תיקים, ועדיף כי ישקיע את כספו באמצעות קרנות נאמנות, קרנות סל או פוליסה פיננסית.

חברות ניהול התיקים מספקות לכל לקוח דוח"ות חודשיים או רבעוניים על מצב התיק שלהם. זאת בנוסף לדיווחים שוטפים שמקבל הלקוח מסניף הבנק שלו. הדו"ח כולל דיווח על מצב תיק ההשקעות, הרכב ניירות הערך בו, פעולות קניה ומכירה שנעשו בתיק ועוד. כל פעולה שנעשית בתיק ההשקעות מדווחת כולל העמלות שנגבו. בנוסף נעשה ניתוח של התיק ברמה של תשואה חודשית ותשואה מצטברת מתחילת השנה. יש מנהלים שמספקים ללקוחות גם סקירה מקיפה יותר של ההתרחשוות בשוק ההון. באמצעות אתר האינטרנט של חברות ניהול התיקים ניתן לקבל גם דיווחים יום יומיים.
העיסוק כמנהל השקעות מצריך רישיון הניתן על ידי רשות לניירות ערך. העוסקים בתחום נדרשים לעבור מבחנים בתחומי הכלכלה, חשבונאות, מימון, סטטיסטיקה, ניתוח ניירות ערך, ניהול תיקי השקעות ואתיקה מקצועית. מי שעמד בהצלחה בכל הבחינות חייב לבצע התמחות שנמשכת תשעה חודשים תחת מאמן בעל נסיון של 5 שנים לפחות.

גם יועצי ההשקעות בבנקים נדרשים לקבל רישיון שניתן על ידי רשות ניירות ערך ועמידה במבחנים למעט הבחינה בניהול תיקים. ההתמחות של היועץ היא בעלת הדגשים שונים, ושיטת העבודה שלו שונה משל מנהל תיקים. היועץ אינו רואה לפניו תמיד את כלל נכסי הלקוח ואת הצרכים העתידיים שלו, והוא
אינו רשאי לפעול בתיק בלי הוראה מפורשת של הלקוח. יועץ פוקד את תיק ההשקעות של הלקוח בתדירות נמוכה ומוגבל בהתאמתו למצבי שוק משתנים.

בישראל פועלות כ-120חברות לניהול תיקים. הענף קיים בישראל שנים רבות ורוב החברות הפעילות בו אינן שייכות לבנקים. בעבר נושא ניהול תיקי ההשקעות מחוץ לבנקים לא היה מוסדר במסגרת חוקית. כיום החוק מסדיר את פעילותם של מנהלי תיקי השקעות בישראל ותפקידו להגן על הלקוח ועל כספו. חברות ניהול התיקים חייבות לשמור על מסגרת מוגדרת של הון עצמי (מעין כרית ביטחון
כספית שמיועדת לפיצוי לקוחות במקרה הצורך) וכן היא חייבת לרכוש ביטוח שישמור עליה
מפני הונאות של עובדים.
למעשה גם הבנקים מחוייבים לנהל תיקי השקעות באמצעות חברה נפרדת, ורמת הביטחון בניהול תיקים בחברה שאינה בנק זהה לחברה שנמצאת בבעלות של בנק. בכל מקרה, מומלץ לכל לקוח שמעוניין לקבל שירות של ניהול השקעות לוודא שהחברה בעלת רישיון לניהול תיקי השקעות ושמנהלי ההשקעות בה בעלי ניסיון ומוניטין בשוק ההון. מי שחושש במיוחד יכול כמובן להשאיר את הכסף בחשבון הבנק שלו, ולהיעזר במנהל ההשקעות חיצוני רק לצורך ביצוע הפעולות. בשיטה הזו מתנהלים היום רוב תיקי ההשקעות בישראל.

מנהל השקעות יבדוק תחילה את מצב הנכסים הפיננסים שלך, יקיים איתך ראיון כדי לקבל מושג מהו הידע שלך ומה רמת הסיכון שאתה מעוניין בה, וימליץ לך על מדיניות השקעה שתואמת את נתוניך. ההמלצה לוקחת בחשבון לא רק את הנתונים האוביקטיביים (כמה כסף יש לך) אלא גם נתונים הסובייקטיביים. הוא יבדוק האם אתה משקיע מתחיל או מנוסה? מהן הציפיות שלך והאם הן סבירות ביחס לרמת הסיכון שבחרת? הוא יבדוק אם אתה אוהב או שונא סיכון? מהו טווח הזמן להשקעה? מהי מטרת ההשקעה?
לקוח נבון צריך גם הוא לנסות לשאוב אינפורמציה מהמנהל ורצוי שיגיע מוכן. רצוי שיבדוק מהי פילוסופיית ההשקעה של מנהל התיק, האם הוא מגדיר את עצמו כמנהל "סולידי" או "נועז" (שלא לומר ספקולטיבי)? רצוי לבקש אינפורמציה על מחלקת המחקר שמפעילה חברת ניהול התיקים? רצוי לברר בכמה לקוחות מטפל המנהל בו זמנית? מהו תהליך קבלת ההחלטות לגבי ההשקעות בתיק שלך? וכמובן, חשוב לבקש ולקבל נתונים על ביצועי מחלקת ההשקעות של החברה, ולבקש רשימת ממליצים. מוטב גם לבקר בכמה חברות לפני שמקבלים החלטה לגבי התיק. ביקור בשלוש חברות צריך להספיק. גם עודף אינפורמציה עלול למנוע קבלת החלטה נכונה. אחד הדברים שחשוב להתרחק מהם הם מנהלים שמבטיחים תשואה או מתחייבים לדמי ניהול נמוכים במיוחד. אלו סימנים מקדימים בעייתיים.

אין ארוחות חינם. החברות גובות דמי ניהול בסוף כל חודש. התעריף לניהול תיק השקעות שווה לכל נפש והוא נע בין 0.5-2% לשנה. התעריף משתנה בהתאם לסוג הלקוח :לקוח פרטי או לקוח מוסדי. פרמטרים נוספים לקביעת דמי הניהול הם מדיניות הלקוח וגודל התיק.  דמי הניהול מוכרים למס באופן אוטומטי.

בשיחה עם מנהל ההשקעות יש להתאים ציפיות. לכל מנהל השקעות יש את מודל העבודה שלו והגישה שונה ממנהל למנהל ולכן יש לברר את פילוסופיית ההשקעות שלו. מעבר לכך שינוי של רמת הסיכון מחייב התיעצות עם הלקוח כיוון שיש לקחת בחשבון לא רק את מצב שוק ההון רמות המכפילים ועוד פרמטרים המעצבים את תיק ההשקעות אלא ולפעמים בעיקר את מצבו ואופיו של הלקוח: האם הלקוח אוהב/שונא סיכון? האם מצבו הפיננסי מאפשר לו לקחת רמת סיכון מסוימת? מה ניסיונו של הלקוח בשוק ההון? ועוד מספר פרמטרים שיש להכניס למשוואה.
מחלקת השקעות מנוהלת באופן שונה בבתי השקעות. מחלקת השקעות המנוהלת באופן ריכוזי תצליח להפיק בד"כ תשואה דומה בתיקים בעלי אחוז מניות שווה. קיימים בתי השקעות ששיקול הדעת למנהל התיקים הוא רחב ולמרות שקיימת מדיניות דומה, מנהל ההשקעות יכול לבחור מניות מרשימת מניות מומלצת. במקרה שלך מנהלי השקעות שונים בחרו מניות שונות ומכאן גם השוני בתשואה. בנוסף בתי השקעות עושים שינויים במדיניות ההשקעות שלהם.לדוגמא:מחליפים אג"ח שקלי באג"ח צמוד מדד ארוך.גם במצב זה למנהל ההשקעות קיים שיקול דעת מסוים. מנהל ההשקעות אחראי לישום ההחלטה בפועל ולעיתים מסתמן שוני בביצוע בין מנהלי התיקים השונים.

לעיתים אנו קוראים על קופות גמל שעשו תשואה קטסטרופלית. מסתבר ששיעור החשיפה למניות היה גבוה פי כמה ממה משחשבו העמיתים ויותר גבוה גם ממה שקבעה ועדת ההשקעות. בקופת גמל, קרן השתלמות או קרן נאמנות הכספים מנוהלים כתיק השקעות אחד כלומר כל כספי הלקוחות מנוהלים ביחד. ללקוח הבודד יש בעיה לשלוט על מינוף ההשקעות. בתיק השקעות המנוהל על שמך אם לא תחתום בבנק על אפשרות להשתמש באופציות תוכל למנוע מינוף בתיק ההשקעות שלך. והכי חשוב לשבת מול מנהל ההשקעות ולהביט בו במבט עמוק בעיניים ולהשתכנע שאכן ינהל את כספך באחריות!

העליה במדדי המניות בשנים האחרונות והתרחבות שחלה בשוק ההון הביאה לגידול מסיבי של בתי ההשקעות. לבתי ההשקעות הגדולים מספר חברות שעוסקות בתחומים שונים:קופות גמל,קרנות נאמנות ,חיתום,קרנות פנסיה וניהול תיקי השקעות. בוטיק השקעות מנהל את התיקים באופן אישי וישיר ויש לו את היכולת להתאים חליפת השקעות אישית ללקוחות. היחס אישי יותר ומנהל ההשקעות שמטפל בתיק שלך הוא בעל ניסיון רב.בנוסף יותר קשה לייצר תשואות בתיק השקעות גדול מאשר בבוטיק השקעות קטן.
1)מנהל תיקים שמתוגמל על בסיס השתתפות ברווחים.הסדר כזה מנוגד לחוק. החוק אוסר על מנהל תיקים לקבל שכרו ביחס לביצועים. מה שאפשרי ומותר הוא שמנהל התיקים גובה את דמי הניהול כאחוזים מהתיק במצב של עליה בערך התיק גם הלקוח וגם מנהל התיקים נהנים. במצב של ירידה מנהל התיקים מקבל פחות דמי ניהול בשקלים. 2)מנהל תיקים שמבטיח תשואות גבוהות או שמציג תשואות פנומנליות לאורך מספר שנים. כי כוכבים מסתבר יש רק בשמיים ובכל שנה מסתבר שיש כוכב מתחלף.באופן פרדוקסלי הציבור נוהג להפקיד כספו בקופת גמל שעשתה בעבר תשואה גבוהה אבל בהשקעות צריך להסתכל קדימה ורוב המשקיעים לא יזכו להנות מתשואת העבר. 3)ממנהל תיקים שמחזיק קרנות שלו וגובה דמי ניהול כפולים גם על התיק וגם על קרנות הנאמנות שהוא מנהל. 4)ממנהל תיקים שאינו מספק לך דיווחים.לפי החוק פעם בשלושה חודשים צריך לשלוח ללקוח דיווחים על תיק ההשקעות שלו. 5)ממנהל תיקים שעושה פעילות רבה של קניה ומכירה. 6)מבית השקעות גדול שצבר מוניטין בשנים עברו אבל בפועל מנהל ההשקעות שמטפל בתיק שלך הוא בעל ניסיון מועט ולעיתים הוא מתמחה.
מידת הקשר תלויה בלקוח ובהרגשתו.לקוחות עם ניסיון בשוק ההון בד"כ לא מרבים להתקשר ובודקים על פי מבחן התוצאה. מעורבות יתר בניהול התיק מביאה בד"כ לתוצאות פחות טובות היות ומנהל ההשקעות עלול להיות מושפע מההחלטות האמוציונליות של הלקוח. יש לקוחות המעונינים לקבל דיווח טלפוני אך מקפידים לא להתערב בשיקולי מנהל התיקים. רצוי להגדיר עם מנהל התיקים את רמת הקשר ולתאם ציפיות. כשבחרת מנהל תיקים-תן לו לעבוד לפחות שנה על מנת שתוכל לבדוק את התוצאות.